Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hegeriáda naruby ?

Lidičky, začíná to fungovat. Vrchnost má už ultra-bobky.  Díky všem (sedmi) statečným. Jak se pozná, že se bojí? Sledujete dobře cvrkot na magistrátech  a úřadech této požehnané kotliny mezi Sudétou a Gabrétou?

Zástupkyně primátora v Brně má dvě koncepce, ale žádnou nesdělí lidem. Když se zeptáte, jak si to může dovolit, když tam od toho je, chtějí po vás  především třikrát nějaké „náležitosti“ a potom pochopitelně poplatek. A horentní.

Pan Vraspír „poctivě“ vyhraje konkurs na ředitele jakéhosi střediska a má taky koncepci. „Tu nejlepší“ – vtipkuje na dotazy tisku, jaká asi tak bude. Když ji ale chcete vidět, abyste se mohli těšit jeho zaslouženým vítězstvím, musíte zaplatit. Za informace.

V parku aktivním pro určité skupiny, se nejprve pokácí za těžký prachy stromy, a pak se jim za další finance ještě (už pokáceným!!) upraví suché větve v koruně. Když chcete mít jistotu, že to není pravda, a že se nekácelo jen kvůli lyžujícím důchodcům (což jsme také směli z úst magistrátu naprosto bezostyšně slyšet :o), musíte zaplatit – a dokonce několik tisíc.

A také v pracovnách paní Vaňhové se nezahálí. Místo aby se  Rada ústeckého kraje na svém prvním tohoto-ročním zasedání zamyslela, jak nás lidi informovat, jak nebezpečné a jak finančně výhodně (ovšem jen pro někoho) je spalování sajrajtů v Čížkovicích a proč se tiše a vyčůranou ochmatikou povolilo prolomení těžebních limitů pod Jezeřím, rokovali pod číslem 3/94R/2011 – no o čem jiném, než o „upravě úhrad nákladů za poskytování informací“ ….

Že by to jednoho namíchlo? Naopak. To je absolutně super. Znamená to jen jediné. Lidi se začínají ptát, a vrchnosti je to nepříjemné. Dokud se nepodaří jako v Číně a v Severní Korei odstřihnout nás od webu a „zkoalit“ podobně jako zákony o pilířích také  dosud platný zákon o poskytování informací, pokoušejí se házet klacky pod nohy alespoň takhle, protože ne každý normální člověk má chuť platit za zboží,které pak dodají již s pomačkaným obalem, zmateční anebo s prošlou dobou spotřeby. Zdražování poplatků za informace  napříč veřejnou správou je spolehlivým signálem, že nás vrchnost potřebuje před pravdou pečlivě chránit (pokud tím nechrání jiné) a hlavně, že má strach už dokonce i z otázek, když teď rupe jeden skadnál za druhým. Tady už nejde o štěnice, kterých má paní Kristýna Kočí plnej kvartýr, tady už jde i o jejich bezpečí a korýtka.

Proto navrhujeme: Hegeriádu naruby. U pana ministra musí taky každý nevolník platit jak mourovatej, ale jen do výše 5,000 ročně. (Máte tu nepříjemnou drzost žádat svého oblíbeného doktora o účtenku tak jako asijské obchodníky v asia-marketech ?! Já moc ne, ale kvůli panu Hegerovi a podezřelé VZP to asi letos dělat začnu – uvidíme, třeba se to šikne). To je jen dobře. To jsou tzv. „regulační poplatky“, které regulují obrovský zájem nás „kulichů“ o kvalitní a tak potřebné služby. I náš enormní zájem o nadstandardy, které bychom měli dostávat víceméně standardně, kdyby se nekradlo jinde.

Nicméně, právě proto, že těch tázajících se občanů, kteří uplatňují svůj zájem o informace, prozatím není tolik jako „kulichů“, co kdyby státní aparát (živený a placený z již krutě odevzdaných daní všech „kulichů“ i bosohlavých zvědavců) zavedl „Hegeriádu naruby“. Tj. do výše pěti tisíc na osobu poskytujeme informace transparentně a  zdarma, a teprve po vyčerpání limitu (čehož dosáhnou ledva notoričtí kverulanti, jak učí fašounek z Hradu) by se informace a jejich nosiče zpoplatnily?

Že má ten princip svoje mouchy? Ovšem, ale samé pozitivní. Stát a jeho šíbři budou takto moci buď vymyslet další virtuální tunel (podobný státním maturitám, IZIPU a v neposlední řadě i jednotné evidenci dávek) anebo konečně půjdou tou nejpřirozenější a také nejlevnější cestou. Všechno přehledně, srozumitelně a transparetně zavěsí na weby, které jsme jim už zaplatili.

 

(p.s. prolinky jsou aktivní jako u wikiny, bližší informace ke kauzám a tématům  získáte pod nimi o)

Autor: Jaroslav Achab Haidler | čtvrtek 5.1.2012 17:22 | karma článku: 21,74 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,49 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 579x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy