Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekomunistické čistky

Nebudu rád, že komunista opět posílí. Ale asi to nezastavím.  A jestli se to nedej Příroda  díky dvojici starců Narcisů posune dokonce až někam ke státnímu kapitalismu, bude možná ještě hůř. Ale jedna věc mi v tom současném příliš rychlém mumraji nejde do hlavy. Podle mne nemá logiku…

Proč totiž skoro všechny a zejména ty umírající partaje populisticky sázejí namísto otevření se a formulování konečně nějaké vize  sebevražedně jen na kombinaci strašení před opětovným nástupem totality a spolu s tím jedním dechem také na variantu  tzv. očisty  své vlastní partaje skrze slušné lidi.  Jakoby neuměly zametat. Před vlastním prahem.

Anebo naopak zametat chtějí? Své vlastní staré kostlivce a prohřešky? Nežijeme už dvě dekády v totalitě osobních zájmů politických podnikatelů? A nebyly to snad právě všechny ty Grippeny, IZIPy, S-karty a Openkarty, VZP nad bankrotem, prachaření a rozkrádání evropských dotací, co komunistům zvýšilo preference?  A čím vlastně straší a proč? Jestliže by se dnes po všech těch koaličních svinstvech, skandálech a tunelování díky novým a slušným lidem mohly nějak změnit všechny pseudo-demokratické partaje, proč by se díky týmž slušným lidem  nezměnili i komunisti? Ale kvůli těm se  ovšem drží hladovky a pořádají demošky!! Proč?  Jen proto, že to byla (a podle mne stále je) zločinecká organizace? Ústavní soud ji ale posvětil.  O co méně zločinecká je taková ODS, TOP-ka anebo ČSSD?

A druhá věc. Co je mi platné, že budu ve svém okolí známý jako skutečně slušný člověk, že budu mít třeba i potenciál něco změnit a rád bych to taky prosadil, když setrvám v otevřené, pomyslné  (anebo dokonce stínové) společnosti takových osob, jako například  tu pana Čunka, onde pana Drábka, tu pana Kuby, Béma a Vondry a tu a tam pana Zemana či firem Šulc, Vaňhová a Kouda!! Nedělám přesně totéž, co vyčítám komančům???  Jako bych se minulosti nijak neštítil, maximálně se od ní verbálně distancuji. Tím ale minulost vlastně schvaluji a odmítám za ni nést odpovědnost!! „To jsem přeci tehdy nebyl já, to byli ti druzí. Já (a my) jsme už úplně jiní, noví, moderní. Hlavně nám dejte šanci a obroda se dostaví…“

Jak? Na základě čeho? Na základě návratu k programu? Společně s těmi, kteří na něj kašlali?  Společně s těmi, kteří řeknou: „To mi nikdo nedokáže“, anebo v lepším případě „Musíme až do rozhodnutí soudu respektovat presumpci neviny..“ ?

Proč se raději od takové společnosti nedistancovat jako to hodlá udělat většina slušných lidí? Jakápak „případná“ očista, neočišťuje náhodou zánik nejspolehlivěji?

Nechme ale promluvit i advocata diaboli. Tito ověření a skutečně slušní lidé, kteří kandidují společně se špínou, mají samozřejmě pohnutky naprosto čisté, ztotožňují se především  s bývalým volebním programem selhavších partají a kandidují tedy za program!! I oni by určitě rádi  kandidovali jinde, ale ono nic nového nevzniklo. A tak než povolit otěže komunistům sázejí právě na ten program a svoji dobrou vůli…

Fatální chyba.

Proč? Paralela je opět kdesi v komunistickém včerejšku. Dnes už polozapomenutí a společnosti obtížní osmašedesátníci (obtížní proto, že jsou dnes již v důchodovém věku) také věřili na „obrodný proces“. Obrodit partaj zevnitř. Následovala okupace a dvacet let normalizace.

Nesrovnatelné? V čem? Jen v tom, že věříme, že dnes uprostřed regálů s jogurty z celé Evropy sem Rusák znovu nevtrhne? Nu doufejme, doufejme.

Takže tito noví a čistí budou působit obrodně zevnitř… Budiž.  Kladu si ale otázku proč zevnitř? Je-li ve starých partajích nějaké svinstvo, mělo by být odstranitelné docela pohodlně i zvenčí. Ne-li, pak nežijeme v právním státě! V lepším případě v právně bezzubém státě. Ale pak je celá hra na demokracii, parlamentarismus a ty tzv. ústavní zvyklosti právě jen a jen hrou. Nebezpečnou hrou, jejíž pravidla je nutno co nejdřív změnit.  Pak ale ani u  těch nových a poctivých, co kandidují ve starých partajích, mimoděk (a třeba i nevědomky) vůbec nejde o program, ale jen o podíl na  té hře. A ta se pochopitelně mnohem pohodlněji hraje v již zavedeném hráčském klubu. Je to vlastně  pragmatické.

Jenomže  jestliže staré partaje selhávaly a koalily se navzájem až kamsi do LESa LIDEM především díky taktovce kmotrů podnikajících v politice, odřízne právě tyhle šíbry  resuscitace umírajících partají podporou těch nově nastupujících „slušných“? Změní se něco?

Občas se  až přehnaně korektně hovoří o potřebě politické kultury. Ta ale nikdy nenastane, pokud někdo  jakkoli upřímný a morální vsadí na tyhle  dávno provařené praktiky. Na politicky pragmatickou toleranci těch pošpiněných za účelem obrody programu a vize.

Kultura (i ta politická)  totiž vyžaduje morálku. A ocitnout se na kandidátce společně s těmi, o nichž je známo, jak jsou obratní, rozhodně morální není. A to, prosím, pod pojmem „obratný“, mám na mysli především jejich schopnost obracet se kdykoli a kamkoli, jen kvůli moci. Navíc chvilkové moci.

            Pakliže nekomunistické čistky v demokratických partajích, tak ne novými a slušnými lidmi, ale spíš rázným vyčištěním zbytků naší  demokracie od špinavých demokratických partají, tedy partají, které špíně tiše přihlížely, kryly ji a dodnes nepodnikly nic k jejímu odstranění, zprůhlednění a skutečně legitimizaci.

 Anebo ještě jinak …

Autor: Jaroslav Achab Haidler | čtvrtek 29.8.2013 0:04 | karma článku: 22,19 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,49 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 579x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy