Kultura, která si nevydělá ….

23. 02. 2014 0:34:48
Kultura, která si na sebe nevydělá, ať táhne... To je sice malčko zjednodušené tvrzení, ale zaznívá občas celou republikou. Většinou pouze na webových kanál-diskuzích pod patřičnými články. Tam nemá smysl odpovídat. Ale občas překvapivě také z úst některých konšelů. A to už je signál velmi varovný.

Mimo jiné také i z úst nadějného politického demagoga v barvách ČSSD - ústeckého radního MUDr Pavla Dlouhého. ...

Ale no tak! Prrrr! Nač tak silná slova? ... Moment, kdo to píše? Aha Achab! No jasně, nezaplacenej kašpárek se nyní vztekle otírá a prozíravého radního, možná dokonce budoucího primátora, který mu konečně zatnul tipec a prozradil veřejnosti, kolik na to „dredaté divadlo“ (jak mají mezi sebou ve zvyku říkat radní), doplácí chudák občan.

Dovolím si poznamenat, že silná slova používat umím, ale v kauze okolo Činoheráku je prozatím nepoužívám. Bylo by to teď v té tolik vyhraněné situaci naprosto kontraproduktivní. Pan radní Dlouhý je totiž nebezpečný politický demagog skutečně. Řečeno naprosto bez emocí studeným politicky korektním jazykem.

Že je demagog se přesvědčíte v této kratičké rozhlasové relaci. Jedině demagog nedokáže vyargumentovat svá tvrzení a především neumí odpovědět na jasnou otázku jasným ANO či NE.

Že je nebezpečný – dosvědčuje právě jeho účelové tvrzení o jakýchsi sedmi stech korunách, jimiž město (!!) nikoli občané (?) dotují každou vstupenku.

Maličko mu uniká, že to bylo město, které kvůli potřebám svých občanů a daňových poplatníků založilo společnost. Společnost obecně prospěšnou. A tím prospěchem pro celou obec (dokonce deklarovaným ve volebních slibech jeho partaje) je živé divadlo – kultura. Ta se dělá v budově, která patří městu, za energii a poplatky, které odvádíme všichni a odvádějí je také všechny městské organizace včetně budovy magistrátu a kanceláře primátora. Že i kultura se provozuje s určitými náklady stejně jako třeba dopravní podnik města Ústí ( V případě divadla jsou to náklady na kostýmy, režii, výtvarníky, propagaci apod.). A protože je pan radní Dlouhý vysokoškolák s titulem, musíme vyloučit, že by byl tak pošetilý jako někteří zástupci bahna z internetu a neměl ponětí o tom, že tomu tak je. Zejména, když do divadla chodí a po dobrém divadle touží.

Není-li hloupý, pak ovšem zbývá už jediné. Demagogicky mlží. Ono se to moc dobře poslouchá, takové šokující číslo - 700 korun ke vstupence. Ale správně by měl pan konšel nejdřív znát, za kolik se ta obecně prospěšná služba pro občany v tom divadle zajišťuje po odečtení výše uvedeného. Anebo měřit všem stejně. Na samotný provoz a „výrobu“ této služby nám zbývá totiž řádově daleko méně peněz. Teprve pak to číslo bude o něco poctivější. I když beztak zkreslené. Podle podobného modelu bychom totiž mohli začít počítat, kolik město doplácí na jednu hodinu práce primátora anebo na jedno lůžko v domově důchodců. Anebo na jednu jízdenku MHD.

Ostatně to je vlastně docela šikovný příklad ten DPmUL. A znovu zdůrazňuji: Naši lanovku si dnes neberu jako omletý flek na čistém štítu našich konšelů, ale skutečně jen jako příhodný modelový příklad, jak je výkřik „Kultura,která si na sebe nevydělá, ať táhne...“, hloupý. Protože ta lanovka si na sebe taky nevydělá. Měla by táhnout taky?? I když tu jsou lidé, kteří ji rádi použijí.

Právě proto si zkuste na chvíli namísto slovo kultura, dosadit slůvko „lanovka“. A okamžitě pochopíte. Jestliže ji chceme popřát všem, a přesto ne všichni ji použijí (protože vede odnikud nikam, anebo jim na Větruši přestalo chutnat), máme ji nyní demontovat? Ono by to šlo, 80 milionů se tam prostavělo z našich daní, nikoly z rozpočtu města, je rok co rok prodělečnější a tak, když chce obstát, ať si na sebe vydělá. Vydělá si jedině tak (podobně jako případně divadlo), že ji buď dotovat budeme anebo že razantně zdraží. O kolik by se muselo jízdné zvednout, vám poví nějaký zkušený ekonom dopravního podniku anebo magistrátu. (Pana Dlouhého se radši neptejte, to by to zase dopadlo!). Ale kdo pak pojede těch dvěstě metrů přes kolejiště za bratru 65 korun? Když už dneska podezírají lanovkáře, že asi krátí tržby.

Nejvíc děsivé je ale to, že pan Dlouhý je politicky nebezpečný demagog. Což dokonale vysvítá ze závěru oficiálního stanoviska města, které pan Dlouhý citoval na tiskové konferenci a dalším médiím. Dovolím si ocitovat taky: Jednání ale ztroskotala na neochotě k dohodě a kompromisu, na osobních a politických ambicích několika jedinců. A to je důvodem, proč, podle Dlouhého, město (prozatím reprezentované pěticí radních !!!) o divadlo vmanipulované touhle pětkou do patové situace nestojí.

Je politicky nebezpečný především své vlastní partaji, protože pokud díky jeho neochotě k dohodě a kompromisu bude smět hrstka politiků svévolným rozhodnutím zlikvidovat divadelní kolektiv, pak jsme svědky totalitárních praktik jako kdysi za bolševika. Praktik, které začínají nabývat v ústecké ČSSD hodně nebezpečných rozměrů. Vždyť v demokracii (anebo ve hře na ni), nemůže žádný kolektiv nést kolektivní vinu. Dokonce ani ta ČSSD. Ta ji ponese teprve v okamžiku, když si svoje trucující socany v Radě města neusměrní.

Je to ale nesmírně varovný signál přímo do veřejnosti. Napříč všemi partajemi i bezpatrajností. Politik, který není schopen dohody a kompromisu a veřejně přizná, že se bude mstít, vykazuje sklony diktátora!!

Tady už nejde o demagogicky a účelově interpretované náklady na nějaké divadlo. Vždyť stejně tak si položme otázku, nakolik je obecně prospěšný například Vrbíkův objekt v Hrnčířské, na jehož pomyslné vstupenky přispěl občan částkou 26 mega, anebo kolik každého občana, zejména z těch, co chodí jen do FIO anebo Reiffky, stojí jedna přepážka v Komerční bance, když firma ISTAR na opravu jednoho z jejích objektů vyfasovala z jeho daní rovných 28 mega. Jak upozorňuje ta lepší část veřejnosti v diskuzích.

To co v kauze Činoherák na svá bedra vzal politik Dlouhý, je role potencionálního diktátora, která nevěští nic moc dobrého pro budoucnost tohoto města. Politik tu vysílá signál: "Pozor! Stačí naštvat jednoho dva soudruhy, a my už „vyrobíme“ důvody, jak tě odrovnat. A při troše demagogického pí-áru nás budou ještě obdivovat. Jen do té doby, než dojde i na ně, anebo než budem politicky korektně takříkajíc za vodou."

Autor: Jaroslav Achab Haidler | neděle 23.2.2014 0:34 | karma článku: 24.17 | přečteno: 1841x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 197 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 335 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 561 | Diskuse
Počet článků 145 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1689
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...