Jaroslav Achab Haidler

Koně se také střílejí

23. 07. 2014 18:20:48
Jestli všechno dobře klapne, tak Ústečáci brzičko dostanou svůj vlastní amulet. Přijde je to sice na zhruba 6 až 8 milionů (to podle toho, kolik peněz je potřeba vygenerovat pro potřeby divadla „velkého“), ale to je v tomto městě, kde primátor prodává mimina a jejich vítání podobným způsobem, úplně normální. Naši konšelé (protože nevěřím že i občan) zkrátka milují úplně zbytečné hračky.

Může-li totiž 15 krát kratší lanovka než ta, co vede na Sněžku, stát v tomto městě víc než polovinu toho, co ta v Krkonoších, a kde při úpravách parku ošetřujeme suché větve i v korunách pokácených stromů, proč by se nepořídil Amulet za pár milionů..

O jakém amuletu mluvím? O novém divadelním souboru pro děti a mládež, o jehož existenci rozhodla Rada města na svém (nastojte!!) mimořádném zasedání dne 23. června 2014. Soubor prozatím nikdo nezná, webovky nemá a píše se jako AmULet. A dobře tak.

Název je trefný. Jedná se totiž skutečně o „Amatérský Úlet“. Další a snad už poslední úlet pětice politiků, kteří udělali fatální chybu a nechtějí s pravdou ven. Po ostudě se založením příspěvkové organizace (vlastně divadla, které nehraje), po svalnatých prohlášeních a ve výsledku trapném pokusu o konkurs na „ důstojné pokračování tradice a značky“, zadávají nakonec na svém mimořádném zasedání a s ušima rudýma od ostudy úkol: založit soubor úplně JINÝ. (S rudýma od ostudy, protože jim na to všichni kašlou dělat pod „nimi“ jakékoli divadlo, když vidí, co to tu v Ústí vládne, a jak se tomu nedá důvěřovat.)

Takže i kdyby čert na koze jezdil, něco se udělat musí. Jinak budeme za pitomce. Zachrání to amulet. Ochranný amulet. Pokračování námi neodborně (anebo úkladně?) zlikvidované tradice a značky se prostě ujme úplně JINÁ značka. Navíc divadlo pro děti. To lidi sežerou a zastupitelé snad taky. Snad jim nedojde, co jsme za pitomce a jak lžeme už od samého začátku! .. Pošetilí konšelé patrně naznali, že Ústečanovi nestačí pohádky, které mu předkládá Rada města, ale že to nejdůležitější jsou pohádky na divadle. Protože Ústečan si zaslouží kvalitní činohru a my ho na ni u voleb dokonce vábili!!! Není nad pohádku se soutěží o fotku primátora u (po)Pravčické brány!!

Navíc amatérský úlet ještě v jednom ohledu. Že totiž po pohádkách toužícímu občanovi nejméně tři divadla v tomto městě tento sortiment nabízejí již dlouho. Je tu především ambiciózní Mladá scéna, která je na tuto tvorbu zaměřena již více než 30 let. Nebylo by lepší raději finančně podpořit její práci, její domovskou scénu a její herce? Také zlikvidované Činoherní studio (přesně ta značka, kterou konšelé tak „brání“), pravidelně uvádí vedle činohry a studiových projektů pochopitelně i pohádky!! (Žabák, Ronja, Z bláta do louže, Sněhurka atd.); A dokonce i Formáčkových „Osm labutí“ nabízí pohádky operní. (Anebo nabídnout může!). K tom jen kousek odtud – v Mostě a v Liberci,- jsou také divadla na dětského diváka zaměřená přímo. Město je sem ale nikdy nepozvalo.

I to je možná důvod angažování Amuletu. Protože dítě potřebuje divadlo víc, než dospělý. Rozhodně ale nikdy nedokáže zaplatit tolik jako dospělý. Právě proto zrušíme všechna divadla ve městě a začneme dotovat dovoz pohádek.

To je také – sice neprozíravé ale legitimní řešení. Nutno ho respektovat. (I u voleb!!).

Vytvoření podmínek pro zachování slavné tradice ústeckého Činoherního studia, rozvoj této tradiční značky do budoucnosti a zajištění kvalitního činoherního divadla na studiové scéně pro obyvatele a návštěvníky města (cituji z důvodové zprávy k založení příspěvkové organizace), vypadá tedy tak, že se z nouze a proti smyslu i poptávce založí Amulet...

Ve filmu o vyčerpávajícím tanečním maratónu se objevuje věta z titulku tohohle povídání - „Koně se také střílejí!“ Mám pocit, že konšelé, lhoucí dokonce i svým kolegům na zastupitelstvu, už vyčerpáni svou „službou“, chybami a podvody taky nevědí kudy kam. Pokud ovšem nekryjí ještě větší průšvih s tím, jak nám za zády prodali Velké divadlo do potápějícího se S.r.o.

Ať tak či tak, rozhodně by si ale tu ránu z milosti už taky zasloužili.

Autor: Jaroslav Achab Haidler | karma: 27.16 | přečteno: 2057 ×
Poslední články autora