Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

28. 02. 2017 12:02:52
Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

Protože kdo jiný než príma tvor by měl mít představu, jak bude město vypadat výhledově a kam se bude ubírat, ne jak přežít nejbližší politický puč.

Takže na nejbližším zasedání Zastupitelstva se bude vedle dalších lahůdek hlasovat – a teď pozor – o velice dobrém plánu odkoupit polo-ruinu Vrbenského lázní do majetku města. Cena okolo dvou a půl milionu. To je v podstatě „za hubičku“, proč do toho nejít?

Jenomže to by ten život nesměl být tak nejednoduchý. Odkoupit Vrbák a hlasovat pro zdánlivě výhodný obchod současně znamená podepsat lázním ortel. Další plány jsou totiž jaksi nabíledni. Zatím sice neofiko, ale už je víceméně upečeno. Lázně půjdou k zemi, město možná odkoupí i halu TJ Slavoj a nad Setuzou nám vznikne nové pěkné sportovně-ubytovací zařízení.

Podotýkám „víceméně“ a to ze dvou důvodů. Jednak různých fake-zpráv, hoaxů a hejtů je plný web od fejsbůku až po televizi, a nerad bych jejich počet ještě množil, a jednak by se velice „teoreticky“ možná ještě něco málo dělat dalo. Ale iluze si nedělám.

Ale pojďme zpátky. Sám nevím, jak s Vrbákem naložit. Jeho architektonická hodnota je nesporná, barák ještě není v takovém stavu, že by mu hrozilo zřícení, jako je tomu třeba Na Nivách anebo v Předlicích, ale je utopený nad fabrikou, navíc bez parkoviště. Je tedy otázkou, je-li Ústečák natolik plavby a koupelí lačný, že by vedle zfušované ale zmodernizované Klíše, Městských lázní a poměrně drahé (a proto sezónu od sezóny volnější) Brné uvítal ještě další bazén. Ne-li, pak je udržení Vrbáku a jeho rekonstrukce vlastně stejně pošetilý náklad, jako jeho stržení. Ostatně lidstvo přišlo už i o Alexandrijskou knihovnu, a žijeme.

Ergo nejdůležitější otázka. Chtěli bychom a uměli bychom plavat i ve Vrbáku? Tu ale můžete víceméně rozhodnout jedině vy. I když asi taky jen v oblasti pocitů a výsledného zklamání. Nerad bych, abychom podnikali něco „na truc“ současné vrchnosti, navíc, od té doby, co si přes komunistku pojistili, že si stejně všecko prohlasují, je to vlastně trošičku boj s větrnými mlýny. Takže i kdyby „vox populi“ promluvil ve prospěch lázní, asi to bude sice hlas, ale volajícího na poušti. Ono je totiž už předpečeno. Ta paní o tom hovoří jako o jasné věci. Případné následné zklamání ozvavšího se "vox populi" ho tedy aspoň vyvede z klamu, že snad vrchnost myslí na občany a na město.

Pokud se s Vrbákem rozloučíme, pak se ale určitě vyplatí ptát se. Co bude dál, pro koho se vlastně ten plácek připravuje – máme tu už pár „vděčnostních“ hotelů, některé dokonce i s lanovkami, zatímco na některá nádraží pořád čekáme.

Takže, milí spolulidi, otevřeně se tu přiznávám, že vás jako váš zastupitel ali podrazím. Pokud se nedoslechnu nějaký konkrétní plán, co dál, neuvidím vizualizace toho nového sportoviště a nedokážu svědomitě posoudit, jestli to Ústečákům bude ku prospěchu, ruku pro nákup Lázní nezvednu. Nezlobte se na mne za to, anebo mi, prosím, poraďte. Přemýšlet umím, takže si poradit nechám. Svědomí mi zatím říká – nehlasovat.

Autor: Jaroslav Achab Haidler | karma: 12.63 | přečteno: 539 ×
Poslední články autora