Kdo zdvíhá lejna ?

22. 10. 2010 13:05:38
Zemědělec, milosrdný a zlovolník. Proč lejno nezdvihnout, víme-li proč? Zemědělec kydá, aby byl chleba. Milosrdný zvedá nejprve člověka (z lejn) a následně i jeho lejna, aby je uklidil. Pod koňským kobližkem může být někdy ten chybějící zlaťák a sušeným velbloudem leckde přitápějí. Co ale ten, kdo jimi chce malovat po zdech?

Dnes se mnou David konzultoval, zda zveřejnit či nezveřejnit jednu zprávu z ČTK. Zprvu jsem mu opáčil, že je to na něm, ale že budu muset opustit Shekel, protože setrvávat nadále by bylo neúnosné. Bezduché zkopírování jakékoli (i objektivní či dokonce pravdivé) informace, která pošpiní (objekt i čtenáře) je bohapustý „lašon“. A člověk by navíc neměl posedávat na lavicích bezbožníků, jak učí první žalm. Natož na lavici totálních hlupců. (Čímž míním – taky maličko „lašonovitě“ – agenturu ČTK.)

Na druhou stranu, odsednout si sice mohu, ale nebude to složení rukou do klína? Nechci vás dlouho napínat. Pán s vyšívaným napoleonským límečkem – tedy rav Ovadjah Josef - zásobí (jak určitě stíháte sledovat) tento svět výroky, které zvedají adrenalin kdekomu. Bezmála měsíc co měsíc, až by měl jeden pocit, že české i internacionální neonky (neonacisté) stranu Šas nebo přinejmenším reb Josefa vydatně podporují ze svých skromných zdrojů.. Opět mu totiž uletělo cosi, co je maličko přes míru. Lejno plesklo!! Pak ale přijde nějaká tisková kancelář z Čech, a protože z jejího pohledu (při vší hře na nestrannost) jde o bobek nadmíru zatouchající, hned ho přičinlivě zdvihne. Soudit ji nemůžeme, opisovala z Ha-arec. Jenomže ... nazítří jsou naše servery plné této tak pikantní citace doplněné o lautr nastuplé titulky, které ještě zhoršují původní nedorozumění resp. neporozumění. A „vox populi“? Spíš „vox coprolali“ ... To nás vážně všechny baví žít v kališti?

Kdo si dá tu práci, dohledat, o které talmudické výroky se ten podivný Ovadjah opírá? A dá si je pak ještě ke všemu do náležitých konotací? Kdo vůbec má patřičný vhled do podivného pa-světa politiky a náboženství tak, jak dnes fungují v Šas a v Izraeli vůbec? A tak tu pro nás pro našince zůstane jen podivná pachuť pocitu, že „gojjim jsou jen mezci, kteří makají“, aby mohl „ovadjahovský žid“ pohodlně odpočívat. Naštěstí jen ten „ovadjahovský“. Ale informace/ dezinformace už mezi námi koluje. Lejno, kterým nás zásobí jedna (objektivní?) tisková agentura. Má vůbec právo na tento typ „nezaujatosti“? Z pohledu Nebes určitě ne. Ale co s tím naděláme...

A tak jen beru kýbl a pokouším se lejno se zdi smýt. Žid, ten zbývající – a jsou jich zaplať pámbu mraky – čte důkladněji. Všechno. Výroky Ovadjah Josefa, talmud i četku. A především čte naprosto stejně a po lidsku přesně, stejně jako goj i běžné siločáry života (gojů i židů), které jsou vytyčeny na jiném místě talmudu: Tyto skutečnosti musí člověk překousat především. Jejich ovoce zakoušíme už v tomto světě, ale jádro zakořenilo v tom budoucím – Je to (nejdříve) dětinský obdiv k rodičům a zjištění, jak nás všichni zahrnují soucitem (gmilut chasadim), pilná návštěva studoven a otevřenost k hostům – tj. komunikace. Pak ale přijde i péče o nemocné, nějaká ta svatba a nějaký ten pohřeb, pohroužení (modlitba anebo meditace) a teprve tehdy může nastat i „havoat šalom bejn adam la-chvero“ – nastolení Pokoje mezi lidmi. (Šab 127a); A abychom to neodbývali, je (žel anebo naštěstí) naprosto nezbytné studium – talmud tora – které je nade vše.

Možná jsem tu mlátil prázdnou slámu, možná jsem se pouze „ještě více s lejnem mazal“, a tak abyste neodešli úplně s prázdnou: V jedné jediné věci jsou některé šlápance ČTK a dalších našich médií cenné. Milovník paradoxu totiž nemůže nevidět, že ošoupaná tvrzení neonacistů, že média jsou v rukou žido-zednářské lobby, naprosto postrádají logiku, protože není nic tak anti-izraelského a anti-židovského, jako právě naše žido-zednářská média. Snad jen modro-modrá koalice, ale to je zas úplně jiná písnička a hlavně dlouhé, ne-lašonové a tedy vyargumentované povídání... Možná i schizofrenní úvaha, jestli přesně takhle nevypadá dnešní moderní, demokratická a politicky korektní modifikace starého římského „panem et circenses“. Dáme lidu hračku: Pokud možno anonymně se vychlístej v internetových diskuzích, řeš problémy, do kterých nevidíš a povídej si se sobě podobnými - a my si mezitím v klidu zrealizujeme nějaký ten mega-tendr. Tady i v Jisroeli. Svět je kulatý. To byl odjakživa. Ale mohl by být hnojen pro chleba a pro milosrdenství – tak jako kdysi. Zlo kontaminuje...

( psáno pro www.shekel.cz )

Autor: Jaroslav Achab Haidler | pátek 22.10.2010 13:05 | karma článku: 11.15 | přečteno: 1202x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 464 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 113 | Diskuse
Počet článků 145 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1689
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...