Tělesná vada

Kdykoli se mne někdo (nevímproč) zeptá: „Vy jste žid?“, mívám ve zvyku opáčit: „Ano, to není tělesná vada!“

– Kdykoli má někdo pocit  a hlavně potřebu (opět nevím proč, i když maličko tuším) démonizovat židy buď pro jejich maličko jinačí cestu „Domů“ anebo kvůli skazkám o žido-bolševickém spiknutí na čele se zednářem Havlem, snažím se vysvětlit, že nic se nejí za horka, protože židi jsou především lidi, a že to úsloví židi-lidi se dokonce rýmuje.

S čím ovšem potíže mívám, jsou chvíle kdy se ausgerechnet židi chovají „chucpe“, tedy nekošérně. Jeden příklad za všechny. Na mikulovském židovském hřbitově se letos (jako ostatně už nějakých pět minulých let!!) opět žádné vstupné nevybírá!! Nicméně po jeho poctivém zaplacení máte šanci (pokud si průvodkyni objednáte a té nadšené studentce to není žinantní vypouštět takové krávoviny z úst) se doslechnout, že jakýsi Spolek úzce spolupracuje se židovskou obcí v Brně a  (z vás) vydrndané nevysoké vstupné, putuje tímto způsobem na opravu a údržbu hřbitova. Židovská obec v Brně proti takovému ušlechtilému postupu (předpokladám) zhola nic nenamítá a výtěžkem, nezhrdá.  Je ovšem na pováženou, že ji nezajímá, jak ona „údržba“ probíhá, vždyť je zákonným správcem „udržovaného“ hřbitova.

A že by jí spravovaný a společně se Spolkem udržovaný hřbitov nějakou injekci skutečně potřeboval! Po dvaceti letech již plně „demogratizované“ (tj. již bez výmluv na komunistu a nácka) péče-nepéče Dalšího hráče – jakéhosi spolku Jakub s.r.o. – hřbitov údržbu potřebuje jako sůl. Odbvodové zdivo se již definitivně a ve velkých úsecích rozpadá, a tak skutečně každá kačka dobrá. Nejen z grantů, ale i z „očumného“.

Nicméně slovutná obec brněnská dodnes stále neví, že by se na Mikulově nějaké vstupné platilo, a také to takto vehementně vykřikuje do světa. Buď je „nevědět o skutečnostech naprosto zřetelných“ jakýsi ryze brněnský minhag (lokální zvyk), anebo je někde něco kách. Proč jednoduše nemůže zaznít pravda? Protože by se musela nakonec říci celá? Protože by se musely dohledat finanční toky (i když v případě letošních tržeb za zpoplatnění nebožtíků se bude jednat spíš o potůčky zvící vlásečnice !!)  Proč ausgerechnet brněnští židi nejsou lidi? Anebo je to právě tím, že i židi jsou jen lidi?

Jenomže, jak mám věřit slzičky tomu, kdo mi fňuká nakydlé polopravdy o tom, jak ouvej bylo před převratem, když – zdá se spolehlivě prohospodařil dalších dvacet let, kdy mu už nikdo v péči a správě nebrání?

Na druhou stranu – a to je na životě a na celém vesmíru (založeném Panovníkem světů) to nejkrásnější – na Mikulově se   skutečně koná i k dobrému. Popadané náhrobky  pomalu zdvíhají své tváře z prachu hrobové prsti a opět dávají tušit, že kamínek vzpomínky je tu od toho, abychom si vážili toho lepšího v nás. A roste jich čím dál víc díky laskavé dlani jedné srdečné kamenické firmy. Až má jeden sto chutí odříkat Hallel. Je dobře že i lidi jsou lidi!!

Jak z toho ven?  Máte-li chuť přijít na kloub tomu, proč se vybírané vstupné nevybírá, zkuste se poptat brněnských židů, třeba je zájem veřejnosti donutí přemýšlet (a ne vymýšlet si!). Pokud snad patříte k fandům toho nádherného moravského zemského židovského hřbitova, zkuste se obrátit na lidi, kteří nelžou a kteří investované (a skutečně  nemalé!!) sumy  sledují a snaží se je zúročit svědomitě a tak, jak se na židy i na lidy sluší. Všem dobrovolným dárcům děkuje. Vždyť cedaka vyvodí z tenat hrobu a smrti …. Zatímco zbabělá lež tam naopak přivádí…

 

( psáno pro www.shekel.cz )

Autor: Jaroslav Achab Haidler | neděle 17.7.2011 17:54 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1649x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,49

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26