Jaroslav Achab Haidler

(Um 05): Jak se peče vejvar ?

7. 02. 2013 16:29:45
Vezmete jednu celkem neškodnou populistickou akci i s kostí, co nejvíc slušně kalné vody a k tomu kamarády, kteří se mají napapat. A pak už to jde snadno. Vlastně ráz naráz. Dělá kámoš do zedničiny? Vymyslíme vícepráce. Předem, od stolu!!

Je to ajťák? Tím líp, tomu oboru už nerozumí skoro niko (s výjimkou ostatních ajťáků, kteří se pak nestačí divit, jak se tady v IT krade ještě lépe než při budování dálnic a tunelů..)

Má kámoš (s hodně dobrým srdcem) shodou okolností živnosťák jenom na reklamu? Upečeme pro něj bitvu. Jak? Podívejte se na recept, který se jmenuje „slepý rozpočet“. – stačí jen kliknout.

Samotná akce (rekonstrukce) má stát jeden a půl milionu. Budiž. Kdo se tomuto sportu věnuje, ví, že taková historická bitvička se vším všudy na nějakých 350-450 tisíc skutečně přijde. A tahleta velko-mega u příležitosti dvoustého výročí? - Může být holt třikrát větší. Je otázka jestli ji potřebujeme... Ale kde beru právo to zpochybňovat. Chléb a hry.

Rekonstrukce bitvy (část B rozpočtu) tj. výdaje na účastníky, doprovod, ubytování (soc. zařízení, dřevo na otop), stravování, zajištění péče o koně – má přijít na 1 750 000,- korun. Je už sporné, proč má občan méně hravý platit ze svých daní také tři dálkové pochody. Navíc jen pro 50 osob (položka A),.ale určitě zase potěší, že všichni bojovníci i jejich plnokrevní komoni účinkují z čiré radosti a zadarmo. Jinak by asi bylo nutno ptát se, proč Kraj platí taky jejich střelný prach a pyrotechniku (pol.3,4); Jiné z vás zase zaujalo, zda si taky před dvěma sty lety nejprve upravili bojiště a zda úprava palpostů už není součástí rekonstrukce bitvy (pol. 1a, 1b) a kterým mocnářům se bude náš Kraj děkovat – notabene za honorář – Vaňhové a Koudovi?- (pol. 22),

Ale přiznávám, že to všechno se ještě nějak do akce, kterou navštíví dejme tomu deset tisíc diváků, vejde. Takže vstupenka bude návštěvníky stát jen nějaké tři stovky. To bychom pak byli se samotnou bitvou pohodlně „na svém“ i s tím skoro půl metrákem prachu a pyrotechniky. (Škoda že rozpočet neobsahuje také předpokládané příjmy z akce – a to v mnoha ohledech!!)

A připusťme také, že právě před nadcházejícími deseti až patnácti hubenými lety, které nás čekají kvůli korekcím euro-dotací, je dobré si trochu „zatančit“. A tak třeba dostanou občané našeho kraje tuto atrakci od kraje „zadarmo“. Ostatně proč ne? Je to stejně z jejich daní!!

Předesílám, nejsem odborník na historické mega-bitvy, nerad bych se stal také vrtákem do bitev hysterických. Nicméně to jsme pořád jen na nějakých 1,5 – 1,7 milionech

Daleko zajímavější v rámci vejvaru je část B: Technické a organizační zabezpečení (pořadatelská služba, ostraha, ozvučení, osvětlení, přenosy na velkoplošné obrazovky, tribuna, stany...) To má stát cca 3 000 000,- To už jsme i s rauty pro neznámé VIP hosty na 4,5 milionech. To by vstupenka měla stát přinejmenším pětistovku. Ale budiž, pořád nonšalantní dárek od Kraje jeho spoluobčanům. Hlavně aby jich těch deset tisíc bylo.

Ale rozum se zastaví nad položkami na reklamu a propagaci. Navíc za stejnou cenu jako samotná bitva. Namátkou upozorňují na celou sekci I-F/6 našeho slepého rozpočtu. Ještě než se Klaus dočista stařecky zbláznil, s chutí vyprávěl cosi o volné ruce trhu. Takže pokud má vítězit pravda nad lží, proč mám z vlastních daní platit nějaké firmě výrobu magnetů na ledničku, pohlednice a další „drobnosti“?

Vždyť jestli to ta (anebo jiná konkurenční) firma cítí jako spolehlivé rito, jako jakési severočeské Lurdy anebo obrázky papeže, tak ať prostě do předmětů investuje a lidem nabídne. Ono se to přeci v pohodě prodá. Ale do Guinessovky se prozatím chlumecké rekonstrukce nijak nepropracovaly ... Pozoruhodné je taky to, (ale spíš jen k usmání), že vojáků bude vystupovat údajně jen 500, ale dostanou každý celé dva certifikáty. Vše komodity s nimiž „obchoduje“ dosud neznámý vítěz výběrového řízení. Jistě sami najdete ještě bezpočet otázek, na které byste rádi poznali odpoveď. A to je dobře.

Ale proč plaším. Je to jen „slepý“ rozpočet. Práce i bitva je teprve před námi. Kontrolovat, jak se vejvar dopéká. Upečený už je.

Teď už jde jen o to, zařídit, aby vyhrál výběrko ten pravý a může se ke stolu.

p.s. – Pokud máte pocit, že by se mantinely Chlumeckého výročí měly přeci jen trošku přenastavit, signujte prosím naši petici. Naopak, pokud jste toho názoru, že takové hezké podzimní víkendové zasnění u kanónů a ržání koní chcete, můžete to svým zastupitelům na kraji vzkázat a poděkovat jim za prozíravou akci na téže webové stránce pod záložkou „Komentáře“. Děkujeme, zapojíte-li se – Je na čase nejen začít hospodařit, ale také začít vládnout svými zastupiteli. Namísto toho, aby snad oni vládli vám.

Autor: Jaroslav Achab Haidler | karma: 12.90 | přečteno: 933 ×
Poslední články autora