Máte v práci estébáka ? Uklízejte …

Agent Kaprál se dostal do zaměstnání  (shodou okolností na Krajský úřad v Ústí nad Labem) dne  1. června 2006. Pod „gescí“ tehdejšího hejtmana, dnes velectihodného poslance, Jiřího Šulce. Téhož Jižřho Šulce,  který se při první čistce na ROP Severozápad trapně schovával na záchod, a který podobným způsobem přivedl „kádrově pošramoceného“ kámoš či sluhu Kusnierze k jinému z bohatých pěnězotoků…

Nebyly to náhodou taky jen spolehlivé trafiky vděčnosti pro bílé koně modro-oranžového svinstva? Ano modro-oranžového, protože agent Konopásek nijak nepřekážel ani ex-hejtmance Vaňhové, která  nikoli až po Šulcovi ale již spolu s ním a vedle něj  na stavu prebend a obročí poslušně participovala.

Vše zcela běžná situace. Takovejch týpků a takovejch levot je kolem nás už přes dvě dekády plno. A nám to jednoduše nevadí. Hlavně že máme domácí kino a dostatečný výběr jogurtů.

Háček je v tom, že v Kaprálově případě se cosi zadrhlo. Já sice pod ním nedělal, tak to nemohu potvrdit důkazy, ale pravděpodobně ho Stb nezaverbovala jen jako mladého pitomého juhana, ale spolehlivě ho naučila chovat se ne-lidsky. A tak se díky  Alešově aroganci, případ přeci jen rozvířil. Postižená se bránila, ukjázalo se, že máslo na hlavě má právě Aleš a začalo jít do tuhého.

 Protože i takový titěrný konopásek tě, občane, může přijít velice draho. Prozatím to vypadá na něco přes milionek. A pokud se připočtou ještě i  případní další postižení, respektive náhrady škod jim způsobených, možná i dva a půl…  Ale koho to zajímá? Buďme rádi, že už je Konopásek pryč!

Mne to tedy zajímá. A navíc vytáčí. Čert vem Kaprála, ale proč mám zase něco cálovat jenom proto, že se někde švindlovalo. Ne, nezaměňujme to za oblíbené „stala se sice určitá chyba, ale vše je naprosto  v mezích zákona“, prostě  se na Kraji peklo a peče další svinsto. Kaprála kdosi zaměstnal, pravda na Šulcův pokyn. Konkrétně nějaká paní Liana Štastná, dnes úspěšně nedohledatelná. Ale po jejím odchodu do podnikatelské sféry ho „převzal“ současný tajemník Milan Zemaník.

Zapojme však nejprve tolik vzývanou presumpci neviny: Jsem ředitel, přebírám funkci a přebírám štáb. V dobré víře, že je všechno v pohodě. Kdybych byl sice maličko důsledný a odpovědný, tak si své podřízené oťuknu, vygooglím a tím  třeba nepřehlédnu, že lustrační osvědčení chybí. Ale já to mohu udělat a taky nemusím. Stalo se?

 A připusťme, že jsem člověk laskavý,  s důvěrou v zákon a zákonnost, a vůbec nepředpokládám, že by v mém štábu byli estébáci. Nicméně, v okamžiku, kdy se odkudkoli ozve: „Máš tam v práci estébáka!“, jednat budu. Už čistě proto, abych napadaného bránil. Anebo, ukáže-li se, že je to pravda, jednal v zájmu těch, kdo mne zaměstnávají. A přesně to se – paradoxně - stalo. Milan Zemaník jednal přesně v zájmu těch, kdo ho zaměstnávají!! Ačkoli finanční prostředky na jeho plat  tečou shodou okolností z našich kapes. Dál tiše kryl Šulce i Vaňhovou tím, že buď nepochyboval, nebo si dokonce kolegu Konopáska  veřejně na jednání zastupitelstva pochvaloval za jeho neoddiskutovatelné profesní přednosti. Stále mu nějak unikalo, proč by škody i hrozící pokuty měl platit někdo konkrétní a nikoli dojná kráva občanstva. A čas plynul a mezitím se uklízelo.

Uklidil se nejprve Aleš Kaprál Konopásek, ještě předtím důkazy  a pak se konečně přišlo s „pravdou“ ven. Že  totiž od roku 2006 uplynulo již kýžených pět let, a tak se všechny dokumenty, včetně lustračního osvědčení (anebo neexistujícího lustračního osvědčení) skartovaly. Vše, jak vidno,  naprosto ve vykalkulovaných mezích zákona. A ještě se ušetřilo. Protože třistatisícová  pokuta, kterou měl subjekt Kraj (tedy občané) zaplatit, se nekoná. Jenom bude možná někdo muset zaplatit poškozené paní Kindlové ten cca milion. Asi  zase „subjekt“.

Jen  v mezích zákona logiky je tu pořád ještě jedna dirka. Sám pan ředitel úřadu Zemaník. Jeho postoj a jeho dosavadní práce totiž  vykazují dvě díry v logice. Když se kauza Konopásek objevila poprvé, rozhodně nejednal tak, jak mu ukládá zákon. Nepotvrdil ani nevyvrátil legitimitu Konopáskova angažmá pod jeho ředitelskou taktovkou, což se ověřit dalo, kdyby osvědčení existovalo. A tehdy, kdy by sdělení o skartaci mělo ještě jakousi validitu  nepotvrdil ani nevyvrátil skutečnost, že osvědčení již dohledat nelze, protože bylo podle zákona  už dávno skartováno. Mám tedy pocit, že je to pan Zemaník, kdo mi dluží případné náklady za celou kauzu Konopásek. Anebo přinejmenším vysvětlení, že je nejen nevinen „úklidem a zametáním“, ale také jako „můj“ zaměstnanec nevinen flákáním. Jinak je to každopádně jeho „vina“.

Věřím ale, že Kraj má jako většina příspěvkovek svoji škodní komisi a že tato komise bude jednat zodpovědněji, než ředitel úřadu. I když, co bych asi podle současně platných zákonů čekal, že? A do Sherwoodu se mi prozatím nechce. A na to, čím nás zadlužil nejen pan Zemaník, ale i další naši „zaměstnanci“, je nás vlastně dohromady tady v kraji rovných  826 tisíc. Finančně částka zanedbatelná.  Tak proč vrčím?  Protože morálně je jaksi nevyčíslitelná. Soudruzi – nezapomene!

Autor: Jaroslav Achab Haidler | pátek 21.6.2013 16:56 | karma článku: 18,59 | přečteno: 1260x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,49

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26

Jaroslav Achab Haidler

Odporný bordel polopravd

17.2.2016 v 20:46 | Karma: 20,27

Jaroslav Achab Haidler

Průmysl holocaustu

17.4.2015 v 12:08 | Karma: 21,01

Jaroslav Achab Haidler

Trucdivadlo vyrábí

10.10.2014 v 16:14 | Karma: 19,52

Jaroslav Achab Haidler

Dvojčata

20.9.2014 v 21:04 | Karma: 16,90

Jaroslav Achab Haidler

Koně se také střílejí

23.7.2014 v 18:20 | Karma: 27,16

Jaroslav Achab Haidler

Kdysi tloukli Angelu

11.6.2014 v 19:03 | Karma: 17,79

Jaroslav Achab Haidler

Spálili jsme orloj

28.5.2014 v 10:53 | Karma: 23,42

Jaroslav Achab Haidler

Ve sklenici hňup

24.3.2014 v 22:11 | Karma: 20,54
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy