Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekomunistické čistky

Nebudu rád, že komunista opět posílí. Ale asi to nezastavím.  A jestli se to nedej Příroda  díky dvojici starců Narcisů posune dokonce až někam ke státnímu kapitalismu, bude možná ještě hůř. Ale jedna věc mi v tom současném příliš rychlém mumraji nejde do hlavy. Podle mne nemá logiku…

Proč totiž skoro všechny a zejména ty umírající partaje populisticky sázejí namísto otevření se a formulování konečně nějaké vize  sebevražedně jen na kombinaci strašení před opětovným nástupem totality a spolu s tím jedním dechem také na variantu  tzv. očisty  své vlastní partaje skrze slušné lidi.  Jakoby neuměly zametat. Před vlastním prahem.

Anebo naopak zametat chtějí? Své vlastní staré kostlivce a prohřešky? Nežijeme už dvě dekády v totalitě osobních zájmů politických podnikatelů? A nebyly to snad právě všechny ty Grippeny, IZIPy, S-karty a Openkarty, VZP nad bankrotem, prachaření a rozkrádání evropských dotací, co komunistům zvýšilo preference?  A čím vlastně straší a proč? Jestliže by se dnes po všech těch koaličních svinstvech, skandálech a tunelování díky novým a slušným lidem mohly nějak změnit všechny pseudo-demokratické partaje, proč by se díky týmž slušným lidem  nezměnili i komunisti? Ale kvůli těm se  ovšem drží hladovky a pořádají demošky!! Proč?  Jen proto, že to byla (a podle mne stále je) zločinecká organizace? Ústavní soud ji ale posvětil.  O co méně zločinecká je taková ODS, TOP-ka anebo ČSSD?

A druhá věc. Co je mi platné, že budu ve svém okolí známý jako skutečně slušný člověk, že budu mít třeba i potenciál něco změnit a rád bych to taky prosadil, když setrvám v otevřené, pomyslné  (anebo dokonce stínové) společnosti takových osob, jako například  tu pana Čunka, onde pana Drábka, tu pana Kuby, Béma a Vondry a tu a tam pana Zemana či firem Šulc, Vaňhová a Kouda!! Nedělám přesně totéž, co vyčítám komančům???  Jako bych se minulosti nijak neštítil, maximálně se od ní verbálně distancuji. Tím ale minulost vlastně schvaluji a odmítám za ni nést odpovědnost!! „To jsem přeci tehdy nebyl já, to byli ti druzí. Já (a my) jsme už úplně jiní, noví, moderní. Hlavně nám dejte šanci a obroda se dostaví…“

Jak? Na základě čeho? Na základě návratu k programu? Společně s těmi, kteří na něj kašlali?  Společně s těmi, kteří řeknou: „To mi nikdo nedokáže“, anebo v lepším případě „Musíme až do rozhodnutí soudu respektovat presumpci neviny..“ ?

Proč se raději od takové společnosti nedistancovat jako to hodlá udělat většina slušných lidí? Jakápak „případná“ očista, neočišťuje náhodou zánik nejspolehlivěji?

Nechme ale promluvit i advocata diaboli. Tito ověření a skutečně slušní lidé, kteří kandidují společně se špínou, mají samozřejmě pohnutky naprosto čisté, ztotožňují se především  s bývalým volebním programem selhavších partají a kandidují tedy za program!! I oni by určitě rádi  kandidovali jinde, ale ono nic nového nevzniklo. A tak než povolit otěže komunistům sázejí právě na ten program a svoji dobrou vůli…

Fatální chyba.

Proč? Paralela je opět kdesi v komunistickém včerejšku. Dnes už polozapomenutí a společnosti obtížní osmašedesátníci (obtížní proto, že jsou dnes již v důchodovém věku) také věřili na „obrodný proces“. Obrodit partaj zevnitř. Následovala okupace a dvacet let normalizace.

Nesrovnatelné? V čem? Jen v tom, že věříme, že dnes uprostřed regálů s jogurty z celé Evropy sem Rusák znovu nevtrhne? Nu doufejme, doufejme.

Takže tito noví a čistí budou působit obrodně zevnitř… Budiž.  Kladu si ale otázku proč zevnitř? Je-li ve starých partajích nějaké svinstvo, mělo by být odstranitelné docela pohodlně i zvenčí. Ne-li, pak nežijeme v právním státě! V lepším případě v právně bezzubém státě. Ale pak je celá hra na demokracii, parlamentarismus a ty tzv. ústavní zvyklosti právě jen a jen hrou. Nebezpečnou hrou, jejíž pravidla je nutno co nejdřív změnit.  Pak ale ani u  těch nových a poctivých, co kandidují ve starých partajích, mimoděk (a třeba i nevědomky) vůbec nejde o program, ale jen o podíl na  té hře. A ta se pochopitelně mnohem pohodlněji hraje v již zavedeném hráčském klubu. Je to vlastně  pragmatické.

Jenomže  jestliže staré partaje selhávaly a koalily se navzájem až kamsi do LESa LIDEM především díky taktovce kmotrů podnikajících v politice, odřízne právě tyhle šíbry  resuscitace umírajících partají podporou těch nově nastupujících „slušných“? Změní se něco?

Občas se  až přehnaně korektně hovoří o potřebě politické kultury. Ta ale nikdy nenastane, pokud někdo  jakkoli upřímný a morální vsadí na tyhle  dávno provařené praktiky. Na politicky pragmatickou toleranci těch pošpiněných za účelem obrody programu a vize.

Kultura (i ta politická)  totiž vyžaduje morálku. A ocitnout se na kandidátce společně s těmi, o nichž je známo, jak jsou obratní, rozhodně morální není. A to, prosím, pod pojmem „obratný“, mám na mysli především jejich schopnost obracet se kdykoli a kamkoli, jen kvůli moci. Navíc chvilkové moci.

            Pakliže nekomunistické čistky v demokratických partajích, tak ne novými a slušnými lidmi, ale spíš rázným vyčištěním zbytků naší  demokracie od špinavých demokratických partají, tedy partají, které špíně tiše přihlížely, kryly ji a dodnes nepodnikly nic k jejímu odstranění, zprůhlednění a skutečně legitimizaci.

 Anebo ještě jinak …

Autor: Jaroslav Achab Haidler | čtvrtek 29.8.2013 0:04 | karma článku: 22,19 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,49 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 579x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy