Trucdivadlo vyrábí

Nikdo sice přesně není schopen určit, co nedávno založená příspěvkovka vlastně dělá a čím je městu – tedy nám,kdo ji financujeme - prospěšná, jedno je ale zřejmé už dnes. Je to fabrika vyrábějící voly.  Totiž voly  ze svých vlastních  zakladatelů.

Máme půl roku poté, co partička socanských politiků doplněná o další dva vydírané týpky  (Jana Eichlera a Miroslava Krále), oba dokonale  máslovité  a poddajné pro kdovíjaké strachy, které před veřejností tají,  s velikým třeskem „založila“ příspěvkovou organizaci Činoherní studio. Prý, aby se občanům dostalo kvalitního divadla navazujícího na dlouholetou tradici a „vyráběného“ tady u nás v Ústí.

Divadla dělaného (nebo chcete-li  produkujícího vlastní tvorbu tak), aby na ni byl hrdý nejen Arno Fišera  (který po svém dosavadním politickém angažmá a tichých účastech na pohřbech omylem zastřelených housek už ani  na nic jiného hrdý být nemůže) ale i občané statutárního města. Kvůli plánovaným volbám, které právě dobíhají, se této politicky střižené skořápce doposud nepodařilo naplnit to, proč byla zakládána.

Nejprve následovala blamáž s hledáním uměleckého šéfa, kterému rozšafní a „dajní“ radní slíbili dokonce 16 milionů na uskutečnění jejich snu. Nikdo lhářům nenaletěl, a tak se narodil argument, bývalí divadleníci zastrašili umělce z celé Evropy. Výhružnými sms-kami. Tak to je fakt bomba!

Nicméně navzdory sms-kám, mělo „Trucdivadlo“ zahájit provoz k 1. červenci a divadelní produkci k 1. září.  Třetího září vypadal provoz a ta tzv. „vlastní divadelní produkce“ tak, že si paní Kailová s jednou kamarádkou na adrese pana radního Dlouhého založili spolek a pokusili se o vytunelování městského rozpočtu na čtyři roky dopředu. Jde o kauzu Amulet, jeden ze sportovních klubů, kterému paní Kailová prolobovala na zasedání zastupitelstva 4 x 6 milionů darem. Ruku pro to zvedlo veškeré ústecké socanstvo a také komanči. Jmenný zápis, kdo jak hlasoval, naštěstí zachován, takže se podobného trapasu jako ztráta paměti při předražení zdejšího Muzea možná už přeci jen nedočkáme.

Pravda divadlo to bylo veliké, zůstává otázkou, zda přesně o tenhle druh kultury občan stojí. Navíc si ho ani nemohl divácky vychutnat, protože přímý přenos z jednání sabotovala firma Metropolnet a.s.  Že se však Kailová hrdě přihlásila k dlouholeté tradici, o tom není pochyb. Tunely a levárny – to jí učil „taťka“ Arno, už když si ji jako politickou pionýrku do svého týmu zaangažoval.

Takže nehrající a jakéhokoli hraní neschopná příspěvkovka si na dovoz dětských pohádek zakládá Amulet a k tomu najímá dalšího zprostředkovatele, tzv. Metropolitní divadlo, které do divadýlka na Střekově začíná dovážet Včelí medvídky. A s požehnání Arno Fišery i říznou fabrickou pohádku „Obušku z pytle ven“.

Další náplní založeného divadelního tělesa je nekalá konkurence panu Kymličkovi. V budově Velkého divadla se začínají objevovat opět dovezená představení, jejichž „pořadatelem“, jak hlásí plakáty pana ředitele Formáčka, je Činoherní studio p.o.

A tak se ptám zakladatelů divadla, které mělo vznikat v ústí a reprezentovat ho, jestli si uvědomují, jak jsou před lidmi za voly???

A především, jestli v poměrně husté bažině trestních oznámení na špatné hospodaření s veřejnými prostředky už ani nezavnímali, že platit něco takového jako současné Trucdivadlo ředitelky Müllerové, je vlastně obrovsky nehospodárná záležitost. A to i s ohledem, že v této chvíli má skvěle fungující příspěvkovka prozatím jenom ředitelku a správce budovy, Amulet a plno divných přátel a přátel těch přátel. 

Pondělkem počínaje, bude všem Ústečanům jasné,kdo asi bude na další léta připravovat rozpočet a dále hospodařit s městskými dluhy a tunely.  Chtěl bych jen upozornit, abychom si své peníze do dalšího boje s nehospodárností řádně pohlídali.  Když už měníme tuto zemi k lepšímu, je asi nesmysl, aby organizace, která nedělá víc, než pan Kymlička, disponovala s rozpočtem větším než s jakým disponuje pan Kymlička. Tj řádově v pouhých stovkách tisíc korun. Pak bude všechno alespoň finančně v pořádku. Obě agentury zprostředkující dovoz kultury se spolu poctivě popasují, a ta ekonomicky slabší se prostě položí. Jen ti volové zůstanou volama.

Autor: Jaroslav Achab Haidler | pátek 10.10.2014 16:14 | karma článku: 19,52 | přečteno: 947x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,49

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26

Jaroslav Achab Haidler

Odporný bordel polopravd

17.2.2016 v 20:46 | Karma: 20,27

Jaroslav Achab Haidler

Průmysl holocaustu

17.4.2015 v 12:08 | Karma: 21,01

Jaroslav Achab Haidler

Dvojčata

20.9.2014 v 21:04 | Karma: 16,90

Jaroslav Achab Haidler

Koně se také střílejí

23.7.2014 v 18:20 | Karma: 27,16

Jaroslav Achab Haidler

Kdysi tloukli Angelu

11.6.2014 v 19:03 | Karma: 17,79

Jaroslav Achab Haidler

Spálili jsme orloj

28.5.2014 v 10:53 | Karma: 23,42

Jaroslav Achab Haidler

Ve sklenici hňup

24.3.2014 v 22:11 | Karma: 20,54
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy