Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recidiva moci

O nádraží v Ústí nad orlicí, o topných olejích, pocitu bezmoci a o Studénce

Kdosi  (já to nebyl) nazval to, v čem dneska žijeme, recidivou moci.  Moc mocných se opakuje v podezřele přesných kolejích. A my jsme tady zase jen  od toho, aby se nám   páni papaláši – jako už po staletí – vozili po hřbetu. Pravda,  do kriminálu se už dneska za protinázor nechodí ( ostatně za hospodářskou kriminalitu vyššího rozsahu většinou taky ne !!), ale jinak vše při starém. Vám to nevadí?

                A všimli jste si Českých drah?  Nic proti poctivejm ajznboňákům, ale ti tam  nahoře už dávno nestojej o to, aby Dráhy vozily  lidi a byly tu tak nějak pro lidi. Ceny jízdného vyletěj každýho  půlroku a  spolu s nimi zákonitě i zpoždění. Jediné, co zůstává jako zastara, jsou prkýnka  na hajzlíkách a divná pachuť z toho, proč u nás musí jezdit Pendolino, který nikdy nedojede, ačkoli  tenhle luxus stojí dvě stovky.  Ale nedovoláš se ani na tý příslovečný lampárně. Ruka spolehlivě ruku myje, a to dokonce i  v případě, že  spadne nějakej ten most. Vždyť o  lidi přece nejde. Musíme vydělávat prachy. Musíme vozit matroš. Lidi, ať si klidně táhnou. Třeba  na autobus. Však oni jim to časem taky zdražej.  Ani to vám tnevadí?

                Už dávno nežijeme v demokracii, ale v éře lobbingu. Důležitý je, že žijem, a demokracie je tady leda tak od toho, aby se na ni svedlo to, co se komu „hodí do krámu“. Aby „některý lidi“ drželi hubu. O lidi přeci nejde.

                „Ahoj kámo, potřebuješ lukrativní zakázku? Fajn. Udělej publikaci o hezkých nádražích, klidně pochval to Oušťácký,  my ti na to něco přistrčíme. To půjde z nákladů na reklamu. Firmu to nepoloží. Prachy jsou. Pak se vyrovnáme…“  Ale kdybychom si pak za čas měli  za tím, co jsme pochválili, taky pěkně po lidsku stát  – na to kašlem.  To radši hezky „demokraticky“ a s patřičnejma krokodýlíma slzama (a pokud možno  v médiích)   demograticky a legitimně schválíme likvidaci historicky výjimečného nádražíčka jenom proto, abychom vyfásli  jinou „pak se vyrovnáme“ zakázku!  A  občana (kterej bejvával člověkem dokonce ještě i za totáče, protože si dokázal klást otázky!!) pro sichr postrašíme bubákem dvaceti milionů, však on zklapne…   Ani tohle s vámi nehne? Chápu.

                Namítnete:  „Mám svejch starostí dost. Byrokrati  to už beztak rozhodli za nás, tak proč si kazit spaní nějakým „vadí-nevadí“. Voni si zákony ohýbaj, jak se jim hodí, a všechno vypadá, že to maj ošéfovaný. Dyk to říkali i v bedně. Vobyčejnej člověk zmůže prd …“

 Jasnačka!  Svatá pravda.  Ale ouha.  Jestliže  lidi –  ty lidi, „vo který dávno nejde“, ty, který si  můžou „táhnout na autobus“ a ty, kterejm je“ potřeba ucpat hubu“,  - jestli si ty obyčejný lidi, co beztak prd zmůžou, najdou chuť klást dotazy, obyčejný otázky, co je každýmu z nás přihrává zdravej selskej rozum, pak ti „mocní“  budou najednou zatraceně bezmocný.  A o tom by, hergot,  měla ta demokracie být. Recidiva moci by se přinejmenším zbrzdila. A zákon?  Ten nejvyšší zákon je nakonec zákon zdravého selského rozumu.  To se smělo dokonce  i na vojně, neposlouchat rozkazy na hlavu padlý… Proto jsem se dovolil zeptat nás „odepsaných“ – Vám to nevadí?

A  všech, kteří se rozhodli komickým způsobem „posvětit“ likvidaci  unikátního nádraží v Ústí nad Orlicí anebo se na ní pouhým „nicneděláním“ podílet, se ptám:

Památkáři, co jste to za lidi,když se kvůli zákonu a  tzv. zákonným lhůtám smíříte s likvidací budovy o které tvrdíte, že je to „cenný doklad nádražních staveb“ a „jedna z perel železničního stavitelství“ ? Jste jen unaveni svým úřadem, že vás už nebaví hledat řešení a maličko se prát?

Pane Pavle Hallo, který tiskově „mluvíte“ za SŽDC, prohlásil jste, že „budova není ničím výjimečná“. Neměl byste to zdokladovat? Poskytněte argumenty. Řekl jste také, že zachránit budovu vyžaduje 20 milionů. Sdělte nám, prosím, také, kolik bude stát její demolice, abychom věděli, kolik vlastně  zbývá, abychom do prasátka našetřili. A skutečně by bylo dobré dopovědět i to neš´tastné „kdyby“. Co kdyby se fakt našel mecenáš  a těch 20 mega, na opravu budovy, kterou Dráhy údajně nechaly záměrně zchátrat, protože už věděly, že bude likvidována, nabídl?  Změníte své stanovisko? Zachránite nádraží, které obdivovalo i c.k. Rakousko?  Anebo najdete jinou výmluvu. Anebo jen co nejrychleji provedete tichý odstřel?   Nemyslím, že vy sám, ačkoli – kdoví, když se tak vyznáte v architektuře, možná jste i stejně dobrý střelmistr.

A milé Dráhy, jak starý (či mladý) je projekt  té betonové kauf-haly, se kterou se zatím nikdo moc nechlubí, abychom viděli, jak ten boží svět okolo Ústí zkrásní? Aa jak dlouho oproti tomu  trvá, než nějaká budova, kde jsem si ještě i letos kupoval jízdenku a kafě z čibomatu,  zchátrá. Není to trochu kec?

Proč také nezaznělo dostatečně nahlas, že je tu  připravena rovněž i  varianta zachování budovy v rámci kýžené  a asi skutčně potřebné  úpravy kolejiště a modernizace celého uzlu? Včetně čísel, na která každý tak ochotně slyší ?  Někdy je dokonce docela zřetelná  i řeč procent.  O kolik těch procentních bodů se investice, na kterou si brousíte zuby,  „prodraží“, kdyby se tu a tam přidalo, onde maličko ubralo, vlk se nažral a budova zůstala celá?

Zpátky k recidivě. Žijeme nejen recidivu moci, ale taky recidivu „vadí-nevadí“.   Nezřídka jsme docela rádi, že to, co nám vadí, můžeme na recidivu moci svést.  Zanadáváme si, pak mávnem rukou a jsme uvnitř vlastně docela spokojeni, jak rychle jsme se smířili s tím, že nám to zas až tak nevadí.  Vždyť máme svejch starostí dost…

Škoda. Okrádáme se tak  nejen o památky, o svoji svobodu jednat a o svůj“ dárek z Ráje“ – zvědavost. Okrádáme se také o svůj základní lidský rozměr, takže pak musíme být Dráhám vděční, že nás vezou ve zpožděném Pendolinu a ne v dobytčácích…  Vlastně bychom si je zasloužili. Materiál se přece z okýnka koukat nemusí. Ten se vždycky jenom veze. Zatímco člověka dělá člověkem čin. Jak podle Darwina (opice srazí banán hůlkou), tak podle bible (chňap po tom jablku zvědavosti).  A věřte mi, čin je krásnej. Anebo nevěřte a jen si to vyzkoušejte.  Třeba jen tady : http://www.stop-demolici.wz.cz/

 

Autor: Jaroslav Achab Haidler | pátek 19.12.2008 17:23 | karma článku: 22,39 | přečteno: 2835x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,49 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 579x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy